logo
16 września 2025

Poradnik Kompostowanie

KOMPOSTOWANIE - NATURALNIE PROSTE!

 

 

DOBRY KOMPOST - O TO CHODZI!

 

Dobry kompost jest sypki, ciemnobrunatny i ma formę gleby humusowej. Pachnie ściółką leśną, zwłaszcza po deszczu. Samodzielne kompostowanie selektywnie zebranych bioodpadów to optymalny sposób, by uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie. Dodatkowo posiadanie przydomowego kompostownika to sposób na zmniejszenie miesięcznej opłaty za odbiór i zagospodarowanie odpadów.

Korzyści płynące z kompostowania:

  • Dokładnie wiemy, co się dzieje z naszymi bioodpadami.

  • Sami zagospodarowujemy ok. 30% wytwarzanych przez nas odpadów.

  • „Produkujemy” tani nawóz organiczny, który nie wyjaławia gleby i wzbogaca ją w próchnicę, dzięki czemu staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.

  • Dzięki użyźnianiu kompostem lepiej rosną nasze rośliny.

  • Zapobiegamy rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.

 

INSTRUKCJA KOMPOSTOWANIA:

 

 

KROK 1. - ZAŁÓŻ KOMPOSTOWNIK!

 

  • Sprzyjająca aura (powyżej $10^\circ \text{C}$) to dobry moment na założenie kompostownika.

  • Wybierz miejsce lekko zacienione, na uboczu, najlepiej na niewielkim wzniesieniu, o przepuszczalnym podłożu.

 

KROK 2. - WARSTWA PO WARSTWIE

 

Odpowiednie, warstwowe układanie materii organicznej daje gwarancję prawidłowego przebiegu procesu kompostowania:

  1. Na dnie umieść rozdrobnione gałęzie i grube łodygi roślin.

  2. Następną warstwę stanowi przesypka ziemi lub dojrzałego kompostu.

  3. Stopniowo dorzucaj odpady organiczne (ok. 20-centymetrowej warstwy).

  4. Całość przesyp ziemią lub gliną (2-4 cm) i posyp wapnem, dolomitem lub kredą.

 

KROK 3. - CO WRZUCIĆ DO KOMPOSTOWNIKA?

 

Rodzaj OdpaduPrzykłady i Uwagi
Odpady roślinneSkoszona trawa (cienkie warstwy), liście (przemieszane), rozdrobnione gałęzie, chwasty (niezarażone), resztki warzyw/owoców (przemieszane z suchymi), rozdrobniona i namoczona kora drzew, słoma i siano (drobno pocięte), kwiaty doniczkowe i cięte.
Odpady kuchenneResztki warzyw i owoców (unikaj cytrusów), suche pieczywo (nie mocno spleśniałe), zgniecione skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie (nie w opakowaniach ekspresowych), łupiny orzechów.
Inne odpadyRozdrobniony i namoczony papier (nie kredowy), rozdrobniona i namoczona tektura/karton, namoczone trociny, popiół drzewny (w niewielkich ilościach), rozdrobnione wytłaczanki papierowe po jajach.

 

KROK 4. - TEGO UNIKAJ!

 

Nie umieszczaj w kompostowniku:

  • Resztek kuchennych: mięsa, ryb, kości, nabiału, oleju.

  • Zmiotek, toreb z odkurzacza.

  • Odpadów zawierających chemikalia.

  • Roślin zaatakowanych chorobami.

  • Odpadów poremontowych, popiołu węglowego.

  • Odchodów zwierząt.

 

KROK 5. - KOMPOSTOWANIE? TO PROSTE!

 

  • Odpady układaj warstwowo.

  • Zapewnij dostęp powietrza, aby zapobiec gniciu.

  • Zapewnij właściwą wilgotność (nie za suchy, nie za wilgotny).

  • Zadbaj o różnorodność – nie dopuść, by dominował jeden rodzaj odpadów (np. liście czy trawa).

  • Rozdrabniaj odpady – skróci to czas kompostowania.

  • Co jakiś czas przemieszaj odpady.

 

KROK 6. - GDY POJAWI SIĘ PROBLEM...

 

  • Kwaśny zapach: Kompost jest zbyt mokry i słabo przewietrzony. Dodaj suszu i przemieszaj.

  • Zapach amoniaku: Zbyt duża ilość wilgotnych odpadów. Dodaj słomy, siana lub trocin.

  • Muchy: Pojawiają się w świeżo składowanych resztkach kuchennych. Powinny zniknąć, gdy wzrośnie temperatura; możesz też polać górną warstwę gorącą wodą lub zakryć świeże odpady.

  • Gryzonie: Przyciągają je świeże odpady. Wymieszaj nową warstwę ze starą i odpowiednio dozuj susz.

  • Pleśń: Kompost zbyt długo nie był mieszany. Zadbaj o stałe dostawy odpadów, wzruszaj i utrzymuj odpowiednią wilgotność.



Poradnik - plik do pobrania.

Poradnik Kompostowanie