16 września 2025
Poradnik Zapobieganie
NIE MARNUJ, ZAPOBIEGAJ, ODDAJ, NAPRAW!
Nasza natura uparcie dąży do posiadania, choć nie wszystko, czego pragniemy, jest nam potrzebne do życia. Skutki tego odczuwa nasza planeta, gdyż jej zasoby są OGRANICZONE. Zmiana stylu życia na bardziej EKOLOGICZNY I ODPOWIEDZIALNY to pierwszy, ale być może najważniejszy krok, mogący zatrzymać, przynajmniej częściowo, negatywny wpływ postępu cywilizacyjnego na środowisko. Nasze wybory powinny skupiać się na hierarchii sposobów postępowania z odpadami. Najważniejsze – to ZAPOBIEGANIE ICH POWSTAWANIU. Mniej konsumpcyjny model życia z pewnością wpłynie na oszczędność zasobów środowiska, ale także na nasze poczucie „sprawczości”.
SPOSOBY ZAPOBIEGANIA POWSTAWANIU ODPADÓW
W szerokim pojęciu zapobiegania powstawaniu odpadów mieszczą się trzy hasła: ODMAWIAJ, REDUKUJ, UŻYWAJ PONOWNIE/NAPRAWIAJ.
ODMAWIAJ
-
UNIKAJ JEDNORAZÓWEK: Staraj się mieć własny bidon na wodę, termiczny kubek na ciepłe napoje. Nie bierz jedzenia na wynos.
-
ZREZYGNUJ Z FOLIÓWEK: Na zakupy zabieraj torbę wielokrotnego użytku. Warzyw i owoców staraj się nie pakować w tzw. ZRYWKI, tylko w materiałowe woreczki, które na długo Ci posłużą.
-
JEŚLI ZASKOCZĄ CIĘ PROMOCJE: Zastanów się, czy dany produkt jest Ci faktycznie potrzebny.
-
NAKLEJ NA SKRZYNKĘ POCZTOWĄ: Prośbę o niewrzucanie niezamawianych treści: ulotek, materiałów reklamowych.
REDUKUJ
-
DRUKUJ DWUSTRONNIE: Oszczędzasz wówczas papier, a jednostronnie zadrukowane kartki wykorzystaj do robienia notatek.
-
ZAMIAST TRADYCYJNEJ KORESPONDENCJI: Tam, gdzie to możliwe, wykorzystuj zdobycze techniki. Poczta elektroniczna jest naprawdę wygodna.
-
NIE KUPUJ NA ZAPAS: Zrób listę potrzebnych zakupów, a zobaczysz, że w ten sposób wytwarzasz MNIEJ ODPADÓW.
-
ZUŻYWAJ PRODUKTY DO KOŃCA, aby nie wyrzucać resztek.
-
STARAJ SIĘ KUPOWAĆ PRODUKTY NA WAGĘ oraz bez zbędnych opakowań: Np. herbatę liściastą zamiast ekspresowej; pastę do zębów tylko w tubce zamiast w tubce i kartonie.
-
KUPUJ W OPAKOWANIACH ZBIORCZYCH – to nie tylko ekonomia, ale również ekologia.
-
ZABIERAJ ŚNIADANIE DO SZKOŁY/PRACY W ŚNIADANIÓWCE – oszczędzasz wówczas papier i folię.
UŻYWAJ PONOWNIE/NAPRAWIAJ!
-
NIE WYRZUCAJ PRZEDMIOTÓW, KTÓRE SĄ W DOBRYM STANIE: Oddaj je potrzebującym, książki przekaż bibliotece, gry – do szkolnej świetlicy.
-
NIE POZBYWAJ SIĘ RZECZY, KTÓRE SIĘ ZEPSUŁY: Spróbuj je naprawić – może posłużą Ci jeszcze przez kolejne miesiące.
-
NADAJ "DRUGIE ŻYCIE" PRZEDMIOTOM, KTÓRE NIE SĄ JUŻ CI PRZYDATNE – w zasadzie większość odpadów może zyskać zupełnie inne funkcje!.
-
ZAMIAST BATERII STOSUJ AKUMULATORKI – ich koszt szybko się zwraca, a wyczerpane akumulatorki łatwo naładować domową ładowarką.
-
KORZYSTAJ Z GALERII SZPARGAŁEK: Działa na terenie Ekoportu przy ul. Arkońskiej. To miejsce, w którym każdy może zostawić przedmioty w dobrym stanie, a ich nowymi właścicielami będą osoby, które zakupią te rzeczy. Wystarczy DAROWIZNA na rzecz wybranej organizacji pozarządowej!.
NIE! DLA MARNOWANIA ŻYWNOŚCI
W Polsce NAJWIĘCEJ ŻYWNOŚCI MARNUJE SIĘ W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH. Główne powody to przegapienie terminu ważności, kupowanie zbędnych produktów oraz gotowanie zbyt dużych porcji. Pamiętaj, że wyrzucając do kosza resztki jedzenia przyczyniasz się do zanieczyszczenia środowiska i wyczerpywania się zasobów naturalnych.
Proste i sprawdzone sposoby, żeby to zmienić:
-
RÓB LISTĘ ZAKUPÓW – unikniesz kupowania wszystkiego, co Ci się rzuci w oczy.
-
KONTROLUJ DATĘ WAŻNOŚCI i wykorzystuj produkty, których termin przydatności się kończy.
-
WYKORZYSTAJ RESZTKI ŻYWNOŚCI – Internet może być inspiracją dla nowych, pysznych dań.
-
ZAMRAŻAJ NADMIAR JEDZENIA – zaletę tego rozwiązania docenisz, gdy nie będziesz miał ochoty na spędzenie całego dnia w kuchni.
-
RÓB PRZETWORY – zawsze smakują lepiej i są pod ręką!.
-
NIE KIERUJ SIĘ PROMOCJAMI – one powodują, że często kupujemy produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia.
-
ŚWIEŻE WARZYWA I OWOCE KUPUJ CZĘSTO, ALE W MAŁYCH ILOŚCIACH – masz gwarancję, że je spożyjesz, zanim się zepsują czy zgniją.
-
ODPOWIEDNIO PRZECHOWUJ ŻYWNOŚĆ – w szczelnych pojemnikach lub w lodówce, pamiętając, by jej nie przepełniać, bo traci wówczas swoją efektywność chłodzenia.
Poradnik - plik do pobrania.

